Caritas.lv

Jēkaba katedrāles svētdienas skolā skatāma ukraiņu bērnu zīmējumu izstāde

Tanki, briesmoņi un pazuduši mājdzīvnieki, bet arī cerība uz krāsaināku nākotni drošībā un draudzībā. Tādi ir Ukrainas bēgļu bērnu zīmējumu, ko izstādē aplūkojami Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles draudzes svētdienas skolā aplūkojama Ukrainas bēgļu bērnu zīmējumu izstāde.

Izstādē apskatāmi aptuveni 200 zīmējumi, ko Rīgā bēgļu palīdzības centra bērnu istabā radījuši mazie ukraiņu mākslinieki.

Viņu vidū arī astoņgadīgā Anna: “Es zīmēju varavīksni mūsu, Ukrainas karoga, krāsās un raķetes, kas lido uz mūsu Ukrainu, bet varavīksne sargā un glābj mūs.”

Annas mamma Lidija novērojusi, ka zīmēšana bērnam kalpo kā terapija un iespēja pārdzīvot šausmas: “Viņa pat uz bumbu patversmi ņēma līdzi zīmuļus un zīmēja tur, jo tas viņai palīdzēja novērst domas. Un arī tagad palīdz, bet nav vēl pavisam atguvusies. Tagad viņa kļuvusi daudz kautrīgāka, agrāk tā nebija.”

Zīmēšanas studija Ukrainas bēgļu palīdzības centrā izveidota ar katoļu baznīcas labdarības organizācijas “Caritas” un arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča svētību. Bet sākotnējā ideja pieder mākslas vēsturniece Gabrielai Kabjerai.

“Sākumā bērni bija ļoti noslēgti, grib, lai viņus liek mierā, bet, kad mākslinieks ar viņu uzmanīgi darbojas, parāda dažādas krāsas un tehnikas, tad bērns atveras un viņu radošums izpaužas pilnā mērā. Šeit ir tik daudz krāsu un tēmu! Šeit ir mājas, ceļojumi, bet, protams, daudz arī kara tēmas. Daudz mājdzīvnieku, īpaši kaķu, kas daudziem no viņiem palikuši Ukrainā,” pastāstīja Kabjera.

Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs uzsvēra – Gabriela pati uz Latviju salīdzinoši nesen pārvākusies no Maskavas un darbojas Sāpju Dievmātes draudzes katedrāles krievu kopienā. “Lūk, maskaviete nāk ar ideju, lai palīdzētu Ukrainas bērniem, jo viņiem sāp par to, ko dara Krievija Ukrainā. Tas ir tāds vēstījums, ka baznīca apvieno pretstatus, apvieno dažādu tautību cilvēkus, kas šeit nonāk pie izlīguma un pie savstarpējas brālības. Vienkārši viņu cilvēcība atraisās caur to,” sacīja Stankevičs.

Izstāde Jēkaba katedrāles svētdienas skolas telpās Rīgā, Mazajā pils ielā 2, būs aplūkojama līdz 23. maijam. Ieeja ir bez maksas, bet iespējams atstāt ziedojumus, lai bērnu zīmēšanas studija varētu turpināt darboties.

Avots: www.lsm.lv (https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/jekaba-katedrales-svetdienas-skola-skatama-ukrainu-bernu-zimejumu-izstade.a455807/?fbclid=IwAR3Wy6yZfB-yQ6Sqa_1q6hZqZKzOBmmJa7GQ7472WWpu55QPw2KG-qEMP1A)

Foto: “Caritas Latvija”