Caritas.lv

Rīgas Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu draudze

Koordinatore: Valda Ozoliņa, telefons: 26065836

Valda Ozoliņa: “Man ir prieks palīdzēt cilvēkiem. Kad citiem ir grūti, gribas vienkārši palīdzēt. Domāju, ka tas ir aicinājums. Arī pašu tas garīgi stiprina. Kā teica tēvs Pentjušs – labie darbi mūs pavada.”

Rīgas Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu draudzes Caritas grupa tika nodibināta 2012.gada 9.jūnijā. Viss sākās ar 3 cilvēkiem no draudzes, kuri piedalījās “Caritas Latvija” rīkotajās apmācībās. Vienā no lekcijām, kuru lasīja priesteris Cakuls, viņš aicināja pacelt rokas tos, kuri ir no Trīsvienības draudzes. Kad klātesošie atzinās savā piederībā, atpakaļceļa vairs nebija, jo izskanēja priestera vārdi – dibinām Caritas! Draudzē tika sasaukta sapulce. Cilvēki tika uzrunāti un aicināti iesaistīties individuāli. Pašlaik Caritas grupiņā darbojas 16 brīvprātīgie, kuri ir ļoti priecīgi, ka šādā veidā var iesaistīties kalpošanā Baznīcai.

Grupiņas darbības sākumā ar anketu palīdzību tika apzinātas draudzes un apkārtējā rajonā dzīvojošo cilvēku vajadzības. Cilvēki tika arī informēti par iespējām sniegt palīdzību. Tādā veidā Caritas grupiņas redzeslokā nonāca ģimenes ar bērniem, daudzbērnu ģimenes, vientuļi pensionāri, cilvēki ar īpašām vajadzībām un arī atkarībām.

Brīvprātīgie kalpotāji tiekas katra mēneša trešajā trešdienā. Pirms tikšanās ir iespēja apmeklēt Sv.Misi. Tikšanās notiek draudzes telpās, kur Caritas kalpotāji kopīgi lūdzas un pie kopīgas agapes apspriež praktiskās lietas.

Draudzes locekļi trūcīgo atbalstīšanā var iesaistīties ne tikai ziedojot pārtiku, atstājot to draudzē esošajā pārtikas lādē, bet arī finansiāli – atstājot ziedojumu Caritas ziedojumu kastītē.

Reizi mēnesī tiek sagatavotas un izdalītas pārtikas pakas. Cilvēkiem, kuri veselības problēmu dēļ nevar ierasties personīgi, sagatavotās pārtikas pakas tiek aizvestas uz mājām. Pārtikas pakas saņem ne tikai draudzes locekļi. Daudzi palīdzības saņēmēji nepieder draudzei vai pat nav kristīti. Taču Caritas grupas brīvprātīgie var sniegt skaistas liecības, kā tieši caur šo konkrēto žēlsirdības darbu – pārtikas pakas saņemšanu un sarunām – cilvēki izsaka vēlmi kristīties. Caritas aprūpējamo ģimeņu bērni tiek kristīti reizi gadā.

Sākoties jaunajam mācību gadam, ģimenēm ar bērniem tiek sarūpētas skolai nepieciešamās lietas – kancelejas preces, kā arī skolas somas. Uzsākot skolas gaitas, bērni tiek iepriecināti arī ar saldumiem.

Caritas grupiņa trūcīgajiem palīdz arī ar apģērbu, apaviem, gultas veļu, traukiem, kurus lielākoties ziedo draudzes locekļi. Iespēju robežās tiek sagādātas arī mēbeles (gultas, dīvāni, skapīši) un citas sadzīvē nepieciešamās mantas.

Grupiņas locekļi regulāri apciemo un sniedz nepieciešamo palīdzību vientuļajiem pensionāriem.

Vajadzībā nonākušiem bez maksas ir iespēja saņemt medicīniskas un juridiskas konsultācijas. Cilvēki, kuri nevar atnāk uz draudzi, tiek apmeklēti mājās. Tāpat ir arī iespēja apgriezt matus.

Ziemassvētkos un Lieldienās tiek rīkoti sadraudzības pasākumi vientuļajiem un vecajiem, kā arī ģimenēm ar bērniem. Tāpat arī bērniem tiek organizētas nometnes un ekskursijas.

Lai informētu draudzes locekļus par Caritas grupas aktivitātēm, uz draudzes ziņojuma dēļa ir īpaša vieta, kurā tiek izvietoti Caritas grupiņas ziņojumi (aicinājumi, lūgumi, pateicības).