Caritas.lv

Jēkabpils katoļu draudze

Koordinatore: Marija Goršelatova, telefons: 29685255

Jēkabpils Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšanas Romas katoļu draudzes Caritas grupas pirmsākumi meklējami draudzes locekles Anitas Žīgures ilgās kalpot draudzē. Tika apsvērtas dažādas iespējas, bet nevienai sirds īsti neatsaucās, līdz meita, kura tajā laikā studēja RARZI, piedāvāja iesaistīties Caritas. Tā kā tas bija laiks, kad Rīgā tika organizētas apmācības, Anita nolēma tajās piedalīties. Caritas ideja draudzē ļoti uzrunāja, kā rezultātā radās ilgas draudzē dibināt Caritas grupu. Caritas grupa Jēkabpilī sāka darboties 2014.gada februārī pēc Caritas brīvprātīgo koordinatores apmeklējuma draudzē.

Darbība sākās ar humānās kravas izdalīšanu. Sākumā grupiņā darbojās tikai 2 brīvprātīgās. Pēc grupiņas prezentācijas Caritas teltī Aglonas svētkos vairāki cilvēki no Krustpils izteica vēlmi pievienoties šim skaistajam kalpojumam. Patreiz grupiņā aktīvi darbojas 9 brīvprātīgie no Jēkabpils un Krustpils draudzēm.

Veikt žēlsirdības darbus un pievienoties Caritas grupai ir aicināts ikviens, par ko informē ne tikai draudzē izliktais plakāts, bet arī individuālās sarunās izteiktie aicinājumi.

Grupas tikšanās reizēs tiek kopīgi pārrunāti praktiskie jautājumi, kā arī notiek kopīgas lūgšanas. Katra mēneša pirmajā ceturtdienā tiek svinēta Sv.Mise Caritas nodomā.

Tāpat arī draudzē tiek rīkoti sadraudzības pasākumi, kuros aicināts piedalīties ikviens interesents. Nereti sajās tikšanās reizēs piedalās arī pārstāvji no citām konfesijām. Dažas tikšanās ar savu klātbūtni bagātina arī vieslektori (piem. Žozefs Bastēns).

Draudzē atrodama pārtikas lāde, kurā var atstāt pārtikas ziedojumu trūkumā nonākušajiem ģimenēm. Arī Ziemassvētkos un Lieldienu laikā draudzes trūcīgajām ģimenēm tiek dalītas pārtikas pakas.

Lai apzinātu trūkumā nonākušo draudzes locekļu vajadzības, tiek izdalīta aptaujas anketa, līdz ar to ikvienam ir iespēja ziņot par savu vajadzību un iespēju robežās saņemt palīdzību.

Draudzē atrodas arī Caritas ziedojumu lādīte. Grupiņas koordinatore izsaka pateicību visiem, kuri atbalsta Caritas darbību, norādot, ka draudzes locekļi šajā ziņā ir ļoti atsaucīgi.

Apmēram reizi mēnesī Caritas grupiņa apmeklē vientuļos un vecos cilvēkus mājās. Vientuļie cilvēki tiek iepriecināti ar sniegto palīdzību mājas darbos, atnestajiem pārtikas produktiem, kā arī tik ļoti nepieciešamajām cilvēciskajām sarunām.

Katru gadu augustā, ar priestera atbalstu, tiek rīkots svētceļojums uz Aglonu.

2015.gadā Jēkabpils Caritas grupiņa organizēja brīnišķīgas tikšanās reizes ar bāreņu nama “Līkumi” (kopš 2016.gada septembra – ģimenes atbalsta centrs “Saulstari”) bērniem, kuru laikā bērni izrādīja interesi par Rožukroni un mācījās pārmest krusta zīmi. Tika organizētas arī kopīgas ekskursijas.