Caritas.lv

Spāņu bērnu solidaritātes žests Latvijas bērniem Krāslavā

Pirms gada “Caritas Latvija” saņēma informāciju, ka spāņu skola “El Prado”, kuras garīgā aprūpe un kristīgā formācija ir uzticēta prelatūrai “Opus Dei”, vēlas palīdzēt kādam “Caritas Latvija” labdarības projektam. Tika izvēlēta Krāslavas katoļu draudzes “Caritas” zupas virtuve, kas skolas gada laikā, sestdienās pabaro aptuveni 75 cilvēkus, no kuriem lielākā daļa ir bērni no trūcīgām ģimenēm.

Skolā “El Prado” mācās 1 236 skolēni no pamatskolas līdz vidusskolai. Bērni naudu savāca sporta pasākumā – “Solidārais duatlons” – kurā piedalījās “El Prado” skolēni kopā ar citiem skolēniem no apkaimes. Līdzekļi tika vākti ar mērķi atbalstīt zupas virtuvi Latvijā, kā arī meiteņu skolu Salvadorā. Katrs duatlona dalībnieks maksāja nelielu pieteikšanās maksu. Kopumā Krāslavas zupas virtuvei ziedoti 700 eiro.

Lai skolēnus motivētu un izglītotu palīdzēt citiem, skolai ir izstrādāti atsevišķi solidaritātes plāni katram skolēnu vecuma posmam.

Pamatskolas solidaritātes plāns paredz, ka visās pamatskolas klasēs tiek uzstādītas ziedojumu kastītes, un visi skolēni, kuri to vēlās, var ziedot, ik pa laikam atsakoties no kāda personiskā tēriņa. Šī plāna mērķis ir skolēniem iemācīt atteikties no mazām lietām, tādējādi nesot mazus upurus. Papildus tiek iekrāta naudiņa un tādā veidā, piemēram, pagājušajā gadā palīdzēja trīs projektiem – Indijā, Kotdivuārā un Ekvadorā.

Brīvprātīgā darba plāna mērķis ir, lai skolēni ziedotu savu laiku, lai palīdzētu līdzcilvēkiem dažādās situācijās. Pusaudži no 14 gada vecuma var doties uz Madrides nabadzīgākajiem rajoniem, lai palīdzētu jaunākiem skolēniem ar viņu mājas darbu izpildē vai pavadītu laiku ar cilvēkiem ar invaliditāti vai pensionāriem.

Starptautisks brīvprātīgais darba plānā ir iesaistīti skolēni, kuri pabeidz skolu un divu nedēļu garumā veic starptautisko brīvprātīgo darbu. Piemēram, iepriekšējā gadā 40 skolēni palīdzēja remontēt skolu Kotdivuārā. Šogad viņi brauks uz Bombeju, lai palīdzētu kādā izglītības programmā bērniem, kuri dzīvo graustos.

Paldies spāņu skolas “El Prado” skolēniem un prelatūrai “Opus Dei” Latvijā, kuri atbalstīja šīs iniciatīvas īstenošanos!